Golf Online

Klíčenie semien – jeden z fundamentálnych procesov prírody

Klíčenie semien nie je žiadna mystéria, hoci niektorí odborníci by Vás radi presvedčili, že na tento proces potrebujete rôzne druhy elixírov. Klíčenie je úplne prirodzený jav, ktorý sa deje milióny rokov bez nášho zásahu. Každopádne je dobré porozumieť tomu, čo semená potrebujú a potom tieto poznatky využiť k vytvoreniu vhodných podmienok na podporu klíčenia a rast.

Štruktúra semena a klíčenie

Ten suchý materiál, ktorý Vám každý rok príde ako zmes semien, v sebe skrýva oveľa viac než sa na prvý pohľad zdá. Každé semeno má vnútri zamknutý koncept vedúci ku kvalitnému trávniku. Naplní sa však len vtedy, ak sú na to vytvorené správne podmienky, tj. správna kombináciu kyslíka, teploty a vody. Inak sa proces klíčenia neuskutoční. Môže sa Vám to zdať úplne samozrejmé. Obvykle je to však práve jeden z týchto kľúčových faktorov, ktorý môže byť príčinou toho, že semená neklíčia tak ako by mali.

Počas klíčenia semeno musí absorbovať vodu, vďaka ktorej zväčší svoj objem. Naruší sa tak vonkajší obal a embryo začne produkovať hormón gibberellin (GA). Tento rastový hormón aktivuje aleurónovú vrstvu, ktorá zasa vylučuje enzým amylázu pre hydrolýzu škrobu a bielkovín do endospermu. Rozkladom na škrob bohatého endospermu potom  vznikajú cukry, ktoré sú spotrebované vznikajúcimi výbežkami radikúl, prvými korienkami a lístkami.

Toto je moment, kedy vznikajúca rastlinka vyčerpala potravinové rezervy semena. Proces klíčenia sa skončil a začína zakoreňovanie. V tejto fáze je rastlina najviac citlivá na mechanické poškodenie, nedostatok alebo naopak prebytok vody a choroby. Semeno splnilo svoju úlohu a nemá už žiadny vplyv na ďalší vývoj. Úspešnosť zakorenenia ovplyvňujú už len na vonkajšie podmienky prostredia.

Teplota pôdy a klíčenie

Tráva sa obvykle vysieva na začiatku jari a poveternostné podmienky môžu byť v tomto období rôzne. Na klíčenie vplýva teplota pôdy, preto má zmysel sa na ňu zamerať. Všetci chceme dosiahnuť čo najlepšie výsledky, či už pri regenerácii alebo pri zakladaní nových športových plôch.

Prvým krokom dôležitým pre osivo v procese klíčenia je absorpcia vody. Na jar je obvykle k dispozícii dostatok vody a vlhkosti, ale neskôr, najmä v prípadoch ak je osivové lôžko pripravované bez ohľadu na existenciu kapilárnej vody, nedostatok vody môže byť fatálny.

Na klíčenie vplýva teplota pôdy a to vo veľkej miere. Čím vyššia je na jar teplota pôdy, tým rýchlejšie bude klíčenie. Semená vysiate v podmienkach kedy je teplota nižšia ako minimálna stanovená pre klíčenie (a táto hodnota býva rôzna pre rôzne druhy rastlín), klíčiť nezačnú.

Ak semeno musí v pôde „čakať“ na vhodnú teplotu, existuje riziko jeho zníženej životaschopnosti a to buď v dôsledku možných hnilobných procesov alebo v dôsledku vyčerpania jeho živín opätovnými pokusmi o zahájenie procesu klíčenia.

Dánsky výskum ukázal, že jednotlivé trávne druhy potrebujú pre dosiahnutie vhodnej úrovne klíčenia určité kumulované teploty pôdy. Ukazovateľ  klíčivosti  je možné vypočítať na základe týchto teplôt. Kumulovaná teplota je definovaná ako denná teplota, ktorej sú semená vystavené, mínus teplota požadovaná pre ich klíčenie.

V tabuľke sú uvedené základné teploty pre rôzne druhy tráv, potrebné na začatie procesu klíčenia. Napríklad Poa pratensis – Lipnica lúčna - má základnú teplotu 3 °C. Hneď ako sú semená vysiate v pôde, jej teplota začne ovplyvňovať počiatočný proces klíčenia. Preto napr. jeden deň s teplotou 10 °C pridá 7 °C do kumulovanej teploty. V prípade že bude týždenná priemerná teplota 11 °C, kumulovanú teplotu to navýši o 56 °C. Kumulovaná teplota je veľmi dôležitým faktorom pri predikcii rýchlosti klíčenia semien.

Kumulovaná teplota môže byť prepočítaná späť na dni. Na grafe je možno vidieť koľko dní je potrebných na dosiahnutie 50% klíčivosti pre štyri rôzne trávne druhy pri rôznych teplotách.

Ako môžete vidieť u všetkých štyroch druhov zvýšenie priemernej teploty dramaticky zlepšuje ukazovateľ klíčivosti. Priemerné teploty nižšie ako 5 °C skutočne nie sú ideálne pre naštartovanie procesu klíčenia. Z tohto všetkého vyplýva, že teplota má skutočne kľúčový význam v procese klíčenia.

Aj malé zvýšenie denných priemerných teplôt má za následok veľké zmeny v kumulovaných teplotách a vedie k značnému skráteniu doby klíčenia. Vyššia teplota pôdy takisto povedie k rýchlejšiemu vývoju a rastu mladých rastlín a ich zakoreneniu. Mätonoh trváci klíči veľmi rýchlo, ale bohužiaľ aj Lipnica ročná!

Testy klíčivosti sú jednou z najdôležitejších častí procesu certifikácie osív. V laboratórnych podmienkach musí mätonoh dosiahnuť minimálne 80% klíčivosť, často je hodnota dokonca 90%. Na obrázku vidíte mätonoh (Lolium perenne) sedem dní po začiatku testu, kedy sú výhonky približne 7cm dlhé, samozrejme v optimálnych podmienkach (30°C denná  teplota po dobu 8 hodín + svetlo po dobu 8 hodín a 20°C nočné teploty po dobu 16 hodín), ktoré sa síce nedajú dosiahnuť v reálnom prostredí, ale stojí za to to vyskúšať. Po štrnástich dňoch, pri druhom hodnotení, stačí obyčajne ku klíčivosti pridať niekoľko percent. Rýchla doba klíčenia je hlavným cieľom aj v reálnych podmienkach.

Čiže všetko je to o počasí a podmienkach počas jarných mesiacov. Predpoveď počasia by sme mali nechať na meteorológov, ale rozhodnutie, kedy je vhodná doba na výsev, musíte urobiť vy. Nezabudnite, že „nútiť“ semená klíčiť v podmienkach, ktoré pre ne nie sú vhodné, nie je rozumné a neprinesie to nič dobré.

Článok bol publikovaný v časopise Pitchcare č.41 (Február- Marec) autor Simon Taylor

Adding an entry to the guestbook
Diskusia 1 1(komentárov: 1) Pridať komentár
 
testy klíčivosti
Mária
18.02.13 13:10

Dobrý deň, ja v podstate nemám k článku žiaden komentár, skôr by som vám chcela položiť otázku.
Kto na Slovensku robí testy klíčivosti
divorastúcich rastlín - lúčnych kvetov ?
Ďakujem .