Golf Online

Kompostový čaj

Kompostový čaj, resp. technológia jeho výroby nie je žiadna prevratná novinka. Je to len návrat k prírode, návrat k niečomu, čo je rovnako staré ako pôda sama.

Kompostový čaj nie je hnojivo v pravom slova zmysle, je to len extrakcia všetkých hodnotných a užitočných látok  a živých mikroorganizmov obsiahnutých v zdravej pôde. Tak ako sa pripravuje a zreje pivo, môžeme pripraviť aj špeciálny kompost pripravený v roztoku vody, živín a biostimulantov. Tento biologicky bohatý čaj potom možno použiť ako postrek na listy alebo ako výživový roztok pre koreňovú zónu. Váš trávnik sa tak bude tešiť všetkým benefitom zdravej a na mikrobiálny život bohatej pôdy.

Prečo by som mal používať kompostový čaj?

Prirodzene kompaktné, na piesok bohaté koreňové zóny trávnikov musia čeliť stresom počas celého roka a málokedy sa dostanú do fázy sezónneho odpočinku. To znamená, že v nich možno udržať len odolné pôdne baktérie. Citlivejšie, rozmanitejšie baktérie nevyhnutné pre optimálny rast trávy v nich bohužiaľ prirodzene neprežijú. Tento nedostatok biodiverzity koreňovej zóny je následkom použitia  anorganických hnojív s vysokým obsahom soli a biocídnych pesticídov. Mechanická aerifikácia, vykonávaná pravidelným intenzívnym fyzickým prevzdušňovaním prispeje k zlepšeniu situácie len málo, naopak situáciu môže skôr zhoršiť.

Zatiaľ čo pôda s vysokým obsahom pôdnych  baktérií je vhodná pre pestovanie jednoročných tráv ako Poa annua, druhy a odrody tráv ako mätonohy, kostravy a lipnica lúčna, sú viazané na prítomnosť niektorých prirodzených  typov mikroorganizmov v pôde. Pokiaľ je ich v pôde nedostatok, ich založenie bude dlhšie a pomalšie.

Tým, že budete schopní kompostom obohatiť koreňovú zónu užitočnými baktériami, hubami  a prvokmi, vytvoríte tak tráve optimálne podmienky pre rast.

Môžem na prípravu kompostového čaju použiť akýkoľvek kompost?

Aj keď sa nepochybne dá pripraviť kompost na prípravu čaju podľa vlastnej originálnej receptúry,  vyžaduje to značnú zručnosť, vedomosti a úsilie a je to práca pre skúseného kompostéra. Existuje totiž veľa možných úskalí. Kombinácia zeleného a hnedého materiálu, ich zdroje či percentuálny podiel uhlíka a dusíka, to všetko je potrebné starostlivo vybrať a naplánovať tak, aby bola stimulovaná tvorba a rast mikroorganizmov, aby výsledkom bol jemný trávnik a aby teplota, vlhkosť a hladina kyslíka bola optimálna počas celého kompostovacieho procesu.

Dôležitá je aj kompletná biologická analýza hotového kompostu. Je treba mať istotu, že máte všetky mikroorganizmy, ktoré požadujete a že naopak nevedomky nepridávate do koreňovej zóny patogény.
Bežne dostupné komposty sú vyrábané ako špeciálne dominantné  bakteriálne alebo hubové čaje a mali by byť biologicky testované a certifikované. Na trhu sú komposty určené na plochy s koreňovou zónou na piesku v rozmedzí od 75 GBP/ha až po 15 GBP/ha športového trávnika. Musíte starostlivo zvážiť, či  sa Vám oplatí vyrábať si vlastný produkt.

Aký typ zariadenia na prípravu kompostu potrebujem?

Aj keď je oveľa jednoduchšie pripraviť si zariadenie na výrobu kompostu  než kompost samotný, opäť je treba dať si pozor na niekoľko bodov. Objem nádoby je dôležitý, komerčné zariadenia sú k dispozícii v objeme od 30 - 1000 litrov. Pravidlom je, že budete potrebovať asi 100 litrov objemu  na hektár plochy. To znamená, že kapacita pod 200 litrov sa pre účely golfového ihriska javí  jednoznačne ako nepraktická.

Spôsob aerácie  je veľmi dôležitý a difúzer s kapacitou minimálne 6ppm je nutnosťou. Nezabúdajte, že difúzer by mal byť zároveň ľahko udržovateľný, aby bol stále čistý.

Ďalším faktorom, ktorý hrá úlohu pri rozhodovaní je jednoduchosť vyprázdňovania a plnenia danej tekutiny napr. do postrekovača, manipulácia pri opätovnom využití kompostovej masy a metóda filtrovania, ktorá zabezpečí dostatočne číru tekutinu vhodnú na aplikáciu, samozrejme pri zachovaní všetkých biologických živín a hodnôt.

Nakoniec je treba brať v úvahu aj schopnosť udržať nádobu čistú a sterilnú. Je to veľmi dôležité, aby sa zabránilo hromadeniu nežiadúcich mikroorganizmov v skrytých a ťažko dostupných priestoroch nádoby. Preto sú nádoby obvykle zaoblené a nemajú žiadne rohy. To umožňuje ľahký prístup do vnútra pre účely čistenia.

Na mnohých golfových ihriskách úspešne fungujú jednak rôzne laicky vyrobené nádoby na výrobu kompostového čaju, ako aj komerčne ponúkané nádoby a zariadenia vyrobené na tento účel. Stojí za to si zistiť možnosti a osloviť odborníkov, minimálne pre rady a informácie. Na základe nich sa môžete zodpovedne rozhodnúť, ktorá z variant je pre Vás a vaše ihrisko tá najvýhodnejšia.

Ako mám vedieť, či je kompostový čaj, ktorý vyrobím, dobrý?

Už po krátkej dobe pravidelného užívania čaju by malo byť viditeľné zlepšenie kvality porastu a koreňovej zóny. Tí, ktorí aplikovali čaj dlhodobejšie, tj. 4-12 krát do roka, zaznamenali viditeľné „vyčistenie“ a zníženie počtu vrstiev koreňovej zóny a to práve v dôsledku pôsobenia biliónov pohyblivých mikroorganizmov rozkladajúcich sa v pôde, ktoré prispievajú aj k zlepšeniu prevzdušnenia a drenáže. Pridaním základných biologických organizmov späť do pôdy bolo tiež dokázané zníženie požiadaviek na hnojenie, pretože živiny sa uchovávajú v koreňovej zóne a činnosťou organizmov sa stávajú  pre rastliny lepšie využiteľné.

Článok bol publikovaný v časopise Pitchcare February/March 2011, autor je David Ward, BSc.

Využitie kompostového čaju taktiež významne prispieva k lepšiemu založeniu trávnika, k nižšej tvorbe plsti a porast je tak odolnejší nielen voči rôznym chorobám, ale aj voči rôznym stresovým vplyvom okolitého prostredia. Ak chcete získať viac informácií o možnostiach výroby kompostového čaju,  napíšte na info@engo.sk.

Ako už bolo povedané, kompostový čaj je prípravok s vysokým obsahom mikroorganizmov. V realite ale nie je jednoduché kompostový čaj vyrobiť alebo nakúpiť. Na trhu sú však prípravky s podobným efektom, ale s iným mechanizmom účinku. Sú to prípravky s obsahom výťažkov z morských rias, prípravky bohaté na biologicky aktívne látky ako rastové regulátory, rastové hormóny, ktoré stimulujú rast koreňov, podporujú spevnenie trávnika a v konečnom dôsledku zvyšujú odolnosť trávnika voči stresu. Ďalším spôsobom ako stimulovať trávnik a okamžite aktivovať jeho rast je pridanie uhľohydrátov, ktoré okamžite stimulujú rast trávnika a hlavne „kŕmia“ pôdnu mikroflóru, ktorá ďalej stimuluje koreň trávnikov.

Všetky tieto benefity má v sebe prípravok Compass Bio Mass.

Hnojivá Compass s morskými riasami sú vyrobené z ručne zberaných morských riasAscophyllum nodosum, z obnoviteľných zdrojov. Proces extrakcie prebieha za studena, takže všetky molekuly  zostávajú bioaktívne. Konečný výrobok je koncentrovaný a filtrovaný, aby bola zabezpečená maximálna rozpustnosť a ľahká aplikácia.

Extrakt je bohatý na rastové regulátory - auxíny, giberelíny, cytokiníny, vitamíny, minerály a rastové hormóny. Prípravok  stimuluje rast koreňov, podporuje spevnenie trávnika a vegetatívny rast .  Rastové hormóny pomáhajú chrániť rastliny pred stresom z chorôb, tepla a chladu.
 
Obsahuje prirodzene produkované uhľohydráty (15 %) ako aj malé množstvo makro a mikroživín, ktoré sú pridávané v procese výroby. Uhľohydráty sú okamžitým zdrojom energie pre rastlinu a pre prirodzene žijúcu pôdnu mikroflóru . 

Dávkovanie: 40-80 l/ha
Účinnosť: 4 týždne
Balenie: 10 ltr.
Pokrytie z 1 balenia: 2500-5000 m2

Adding an entry to the guestbook
Diskusia 1 1(komentárov: 1) Pridať komentár
 
také čaj
radek
15.06.14 07:39

Mám malou zahradu, hnojení bez chemie lze použít, ochranu rostlin určitě prozatím ne.Velmi zajímavý článek bych chtěl pochválit a malinko doplnit. Kvasím ve 200l sudu kopřivy a odpad bez semínek, jako startovací kulturu jsem použil obyčejné kravské lejno-neodborník jako já předpokládá, že co prošlo krávou obsahuje něco co pomohlo bioodpad strávit. Probublávím kompresurkem z akvaria na konci hadičky je bublací kámen. Spotřeba 6W je tak malá, že bublá furt.S takovým čajem se musí opatrně-ředit. Rychlost výroby podle teploty-10až 20dní a podle kompaktnosti hmoty. Doporučuje se přidat trochu vápna, výrobek tolik nepáchne.Zalévat před deštěm, aby Vás sousedé neprokleli.