Toto je prípadová štúdia golfového klubu. Manažment klubu nás kontaktoval pretože potreboval pomôcť s greenmi, ktoré sa vyznačovali kvalitou výrazne horšou ako boli očakávania členov klubu. Bolo jasné, že je treba niečo spraviť – inak nastanú veľké problémy.
Klub nebudeme menovať, pretože to nie je dôležité. Uvedieme len to, že sa jedná o klub založený v roku 1909 s parkovým ihriskom. Pokiaľ ide o lokalitu, je to jeden z vyššie položených klubov, ktorého členovia však samozrejme požadujú vysoký štandard kvality. Nedá sa povedať, že by ich očakávania boli prehnané, či nezmyselné,. Vyplývajú z toho, že si chcú dobre zahrať. Je to krásne miesto a ľudia si chcú hru jednoducho užiť.
Klub v minulosti využíval služby externej poradenskej firmy, ale greenkeeperom to nepomohlo dosiahnuť požadované štandardy. Následne na to v roku 2009 kontaktovali STRI. Na dokreslenie situácie treba povedať, že klub mal sekretára, ktorý vyriešenie situácie maximálne podporoval a tým greenkeeperov tvorili šikovní a skúsení ľudia. Ich sebadôvera však bola čiastočné znížená v dôsledku danej situácie. Našou úlohou bolo posúdiť východiskovú situáciu, stanoviť ciele, ktoré by sa mali dosiahnuť, plán skonzultovať s greenkeepermi a odkomunikovať s manažmentom a členmi klubu
Prvá návšteva bola vykonaná v roku 2009, v lete kedy klub slávil 100 rokov. Našou prvou úlohou bolo zoznámiť sa s personálom a pokúsiť sa ho povzbudiť, namotivovať a vrátiť opäť do hry. Nebol s tým problém, nakoľko sme si hneď padli do oka.
Ako prvé sme zmerali aktuálne hodnoty greenov a to nielen tie, ktoré vyjadrujú kvalitu hracieho povrchu, ale aj agronomické parametre, ktoré túto kvalitu ovplyvňujú. Zmerali sme rýchlosť, hladkosť a pevnosť, ako aj vlhkosť pôdy, obsah živín a organickej hmoty. Tieto hodnoty vytvorili presný obraz aktuálnej situácie a na základe nich sme stanovili smer ďalších aktivít. Hodnoty úvodných meraní sú v tabuľke 1.
Rýchlosť greenu okolo 8'6 " bola spodnou hraničnou hodnotou nášho cieľového intervalu (8'6 "až 9'0"). Hladkosť 6,9 zodpovedala tomu, čo bolo aj vizuálne pozorovateľné – loptička pri pohybe vibrovala. Naša cieľová hodnota pre hladkosť bola min. 7,5. Na meranie hladkosti sme použili STRI Tureness Meter. Pevnosť greenu sme merali prístrojom Clegg Impact Hammer a výsledky boli tiež v spodnej hranici nášho cieľového rozmedzia 80 -100 gravities, a to bez ohľadu na počasie.
Čiže všetky tri hodnoty boli v spodnej hranici požadovaných hodnôt. Potrebovali sme teda plán čo treba robiť.
Zároveň bolo však dôležité zistiť a posúdiť aj agronomické hodnoty, pretože tie vo veľkej miere vplývajú na hodnoty kvalitatívne. Drenáž a odvodnenie greenov fungovalo dobre, na zloženie pôdneho profilu však bolo treba sa pozrieť bližšie. Vhodný pôdny profil je základným predpokladom úspechu akýchkoľvek greenkeeperských aktivít. Vzali sme vzorky z niekoľkých greenov aby sme zistili pH, obsah živín a obsah organickej hmoty – výsledky sú v tabuľke č.2.
Greeny mali príliš vysoký obsah plsti. Zostávali vlhké. Keď boli mokré, logicky boli nedostatočne pevné, ak vyschli, stali sa pevnejšími. Príčinou tohto stavu bol z veľkej časti vysoký podiel organickej hmoty a preto jeho redukcia sa stala našou prioritou. Vysoký podiel organickej hmoty taktiež zvyšuje riziko výskytu chorôb a vznik plsti – a tá vo veľkej miere ovplyvňuje hladkosť a konzistenciu greenu.
Zníženie podielu organickej hmoty vo všetkých vrstvách pôdneho profilu sa stalo našou najdôležitejšou úlohou. Riešením bola aerifikácia dutými hrotmi v primeranej intenzite, ale je to vždy zásah, ktorí hráči príliš neocenia. Bolo treba všetko dômyselne naplánovať. Nasledovala komunikácia a vysvetľovanie. Bolo treba, aby všetci pochopili kde je problém a ako sa dá vyriešiť. Naše odporúčania by sa dali zhrnúť nasledovne:
Všetko vyzeralo v poriadku ale my sme potrebovali povolenie zahájiť práce. Ďalším krokom teda bola prezentácia pred zástupcami hráčov s cieľom vysvetliť a prediskutovať aktuálnu situáciu, obhájiť ciele a najmä spôsoby a operácie, akými ich chceme dosiahnuť. Prezentácia išla dobre, hráči chápali situáciu a uvedomovali si, že zásahy, ktoré síce dočasne môžu obmedziť hru na ihrisku, sú jedinou cestou ako dosiahnuť zlepšenie.
Vždy keď ľudia pochopia o čo ide, sú voči zmenám a plánovaným aktivitám omnoho ústretovejší. Takisto sme vysvetlili, že plány sa týkajú všetkých greenov a že nám nejde len o zlepšenie rýchlosti, ale aj hladkosti a pevnosti greenov. Pochopili, prečo je také dôležité zakúpiť stroj na valcovanie greenov.
Ďalšia kontrolná návšteva bola v marci 2010, chceli sme preveriť účinky aerifikácie dutými hrotmi a topdressingu spred niekoľkých týždňov. Úryvok zo správy z danej návštevy:
"Greeny sú v čase našej návštevy v dobrom stave, greenkeeperi tvrdo pracovali na eliminácií vplyvu organickej hmoty pri čo najmenšom obmedzení hry. S prihliadnutím na zlé poveternostné podmienky na jeseň a v zime sa podarilo greeny udržať vo veľmi dobrom stave bez vážnejších poškodení . Východisková pozícia pre nadchádzajúcu sezónu je veľmi dobrá.“
Všetko bolo pozitívne. Mohli sme začať s plánovanými jarnými operáciami – pravidelným topdressingom, kefovaním, vertikutáciou a valcovaním , aby sme dosiahli pevný, hladký a pravdivý (verný) povrch.
Ďalšia séria meraní bola uskutočnená v júni 2010 po veľmi studenej a suchej jari (tabuľka č.3). Tráva rástla veľmi pomaly a prípravné práce sa ešte len rozbiehali. Greeny nedosahovali požadované parametre, bolo treba zlepšiť najmä rýchlosť a hladkosť. Okamžite sme ich zvalcovali a meraním sme zistili, že rýchlosť bola viac ako 9'0 " a hladkosť 7,5.
Čiže, naša správa z toho času nielen že potvrdila správnosť našich doporučení ohľadne príprav na leto, ale hlavne zdôraznila dôležitosť aerifikácie dutými hrotmi naplánovanej na august pre zníženie obsahu organickej hmoty v pôde (na zlepšenie pevnosti ) Takisto sme zakúpili prístroj na meranie vlhkosti , aby sme dokázali zoptimalizovať závlahu.
Od našej prvej návštevy uplynul jeden rok. Leto končilo, greeny prešli opätovnou aerifikáciou a topdressingom. S kvalitou greenov boli všetci veľmi spokojní, až nadšení. Tým greenkeeperov odvádzal po celý rok skvelú prácu – tak ako sme predpokladali.
V tabulke č.4 sú údaje z upršaného dňa v Septembri pri 4mm výške kosenia.
Všetci boli spokojní, hráči mali perfektné greeny, greenkeeperi už neboli frustrovaní z neúčinných zásahov. Videli, že pokiaľ sa vykonajú správne operácie v správnom čase, výsledky sa vždy dostavia. Pevnosť greenov síce stále nebola v plánovaných hodnotách , ale tab.č.5 ukazuje náš pokrok v znižovaní obsahu organickej hmoty v pôdnom profile.
Stále je v tomto smere pred nami dosť práce, ale ak bude možné vykonávať dostatočnú aerifikáciu dutými hrotmi, máme veľkú šancu na úspech.
Prípadová štúdia je zo zdrojov STRI