Golfové kluby, rezorty a developeri na celom svete investujú do tréningových zariadení. Časopis By Design sa zamýšľa, prečo sa moderné zariadenia odlišujú od starých a aký môže byť ich prínos...
Každý majiteľ alebo manažér golfového ihriska si uvedomuje, že dva z troch kľúčových dôvodov, ktoré komplikujú ľuďom zámer začať hrať golf sú čas a obtiažnosť. Niet preto divu, že ihriská po celom svete významnú časť investícií venujú práve tréningovým zariadeniam.
Pred 20 rokmi by sa úvodná veta mohla zdať čudná. Vtedy tréningové zariadenia slúžili nadšeným golfistom na zlepšenie hry a menej nadšeným golfistom na zahriatie a pár cvičných úderov pred hrou samotnou. Väčšina hráčov však v minulosti zamierila rovno na prvé odpalisko a jednoducho verila, že bude mať šťastie.
V súčasnosti je to iné. Jednak preto, že golfoví architekti sa naučili navrhovať zaujímavé, pôsobivé tréningové zariadenia, ktoré sú výzvou pre hráčov a aj preto, že si šikovní manažéri uvedomili, že aj tréning hry, nielen hra samotná, môže byť zdrojom príjmov.
„V biznise s nehnuteľnosťami je mantrou poloha a lokalita", hovorí Richard Mandell, architekt z Pinehurst, ASGCA Associate. „Myslím, že v golfe, by malo byť novým zaklínadlom „tréning, tréning, tréning“. Klienti v súčasnosti na to kladú oveľa väčší dôraz, jednak preto, aby prilákali nových hráčov – členov a aj preto, aby existujúci hráči trávili na ihrisku dlhší čas."
Mala by to byť multifunkčná prevádzka, zahŕňajúca tréning dlhej aj krátkej hry, navrhnutá tak, aby umožnila golfistom nielen čistý tréning a nácvik, ale aj hru či súťaže rôzneho druhu s ostatnými hráčmi.
Prakticky každý golfový klub má svoj putting green, dokonca v mnohých veľkých mestách po celom svete sú verejné puttingové plochy. Napr. Ladies Putting Course alebo Himalayas v St Andrews sú populárne modely hodné kopírovania. Každý, kto hral v St. Andrews potvrdí, že Himalayas je divoká zmes kopčekov a priehlbín. Hodina strávená na tomto greene je nielen vynikajúcim tréningom, ale v spoločnosti priateľov aj výbornou zábavou. Navyše na ňu nie je potreba niekoľko hodín času ako na klasickú hru.
Mnoho ihrísk už sa nechalo inšpirovať a takéto putting greeny sú súčasťou väčších známych ihrísk. Ak sú urobené dobre, sú vynikajúcim zdrojom príjmov. Golfisti zostávajú na ihrisku dlhšie, objednajú si viac nápojov príp. občerstvenia a čo je najdôležitejšie, cítia sa dobre a odchádzajú s úsmevom.Takéto putting greeny sú zároveň vynikajúce miesta pre rôzne spoločenské podujatia či korporátne eventy. Ak sa rezort snaží prilákať napr. svadby alebo konferencie, je málo pravdepodobné, že hostia budú po celodennej aktivite hrať tradičné 18 jamkové ihrisko. Ale trebárs hodinový malý turnaj v putovaní s nápojmi a chutným občerstvením? Perfektný program!
Putovacie ihrisko prirodzene nemusí byť ihriskom v pravom slova zmysle. Akákoľvek plocha, vhodný terén, ktorý umožní tréning krátkych úderov, putovania a chipovania, môže byť vhodným miestom na krátke priateľské turnaje.
Jedným z klubov, ktorý vo veľkej miere benefituje zo zrenovovaného tréningového zariadenia je Country Club of North Carolina, Pinehurst.
Autorom renovácie je Richard Mandell. „Odkedy je tréningová lokalita zrenovovaná, výrazne vzrástla jej návštevnosť. Hráči konštatovali, že majú oveľa príjemnejšie prostredie na tréning a zlepšovanie svojej hry. Dodatočne pridaný terén na krátku hru sa stal naozaj hitom. Hráči môžu skúšať rôzne typy úderov z rôznych stanovíšť a nie je nič zvláštne vidieť niekoho ako tu trénuje aj niekoľko hodín. Ja osobne tam môžem zostať aj celý deň a nebudem sa nudiť“ povedal Jeff Dotson, riaditeľ.
Tréning úderov by nemala byť len nudná príprava na hru samotnú. Existujú síce disciplinovaní hráči, ktorí dokážu na jednoduchom odpalisku trénovať celé hodiny. Filozofia tréningových zariadení budúcnosti by však mala byť taká, aby prilákala aj ostatných hráčov, ktorých prístup k tréningu nie je taký seriózny. Tým treba dať možnosť trénovať zábavnou formou, v peknom prostredí prostredníctvom napr. malých súťaží či turnajov.
Článok bol uverejnený v časopise ASGCA, By Design, Summer 2013.