Golf Online

Herbicídy

Buriny sú v procese starostlivosti o trávnik jedným z negatív, voči ktorým treba bojovať. Pre zachovanie čistoty, kvality a estetického vzhľadu trávnika je potrebné ich odstrániť - použitím herbicídov. Sú to účinné látky alebo prípravky používané na reguláciu nežiadúcich rastlín (burín).

Sú chemické látky, ktoré slúžia na likvidáciu, resp. spomalenie vývinu rastlín. V procese údržby trávnika sa používajú ako prípravky na ničenie nežiaducich burín. Burinu možno charakterizovať ako rastlinný druh, ktorý konkuruje a negatívne vplýva na pestovanie kultúrnych plodín. Dnes herbicídy ničia burinu tak, že ťažia z jej vlastného rastu. Delíme ich:

Podľa účinku:

Selektívne (výberové)

účinkujú na 1 rastlinu alebo na skupinu rastlín, pričom nepoškodia ošetrované rastliny za predpokladu dodržania návodu na použitie. Teda buriny "zabijú", ale na trávy neúčinkujú. Selektívne herbicídy by sme nemali aplikovať za veterného a príliš slnečného počasia. Počas aplikácia by mala byť tráva suchá, pôda však vlhká. Pôsobenie herbicídu sa prejaví skrútením a zhnednutím listov, ich následným odumretím až odumrie celá rastlina. Najčastejšou aplikáciou herbicídov je postrek, príp. aplikáciou v práškovej forme. Pri aplikácii je treba ošetriť povrch trávnika rovnomerne a dávať pozor, aby sme tú istú plochu trávnika neošetrili dvakrát.

Na trhu sú už aj hnojivá s obsahom selektívneho herbicídu. Bolo dokázané, že súčasná aplikácia hnojiva s herbicídom, resp. hnojenie a následná aplikácia herbicídu o cca. 2 týždne je účinnejšia ako aplikácia herbicídu bez hnojenia, nakoľko trávy majú pohotovostné živiny okamžite k dispozícii.

Totálne (neselektívne)

ničia všetky druhy rastlín (buriny i zasiahnuté plodiny)
Využívajú sa v prípade potreby odstrániť všetku existujúcu vegetáciu a pri silne zaburinených povrchoch. Ich účinnosť je 10 - 14 dní. Po uplynutí tejto doby odumreté zvyšky vegetácie z povrchu odstránime mechanicky a pripravíme ho na založenie nového trávnika bez rizika, že v pôde ostali zvyšky pôvodnej vegetácie.

Podľa spôsobu, akým na rastlinu účinkujú:

Kontaktné (dotykové)

ničia rastlinu pri jej dotyku s látkou, koreňové klíčiacu rastlinu cez jej korene a herbicídy stimulujúce rast bránia rastu rastliny. Účinná látka nie je rozvádzaná v rastline.

Systémové (translokačné)

prenikajú do rastliny a sú v nej rozvádzané.
Dnes herbicídy ničia burinu tak, že ťažia z jej vlastného rastu. Používajú sa chemické látky, ktoré sa správajú ako hormóny buriny - jej prirodzené rastové látky - a vyprovokujú taký rýchly rast, že sa rastliny rýchle vyčerpajú a skoro hynú.

Herbicídy používané na ochranu trávnika

Lontrel

Selektívny, systémovo pôsobiaci listový herbicíd na ničenie odolných dvojklíčnolistových burín.

Účinná látka: 300 g / l  clopyralid

Balenie: 1 l, 5 l

Spektrum účinnosti v trávnikoch: dvojklíčnolisté buriny v trávnikoch  ako napr. sedmokráska obyčajná, púpava lekárska, skorocel kopijovitý, lipkavec obyčajný, pichliač roľný, pastierska kapsička, burinné ďatelinoviny, pupenec roľný a iné. Aby bola zabezpečná vysoká účinnosť, buriny musia mať vyvinutú listovú plochu.

Dávkovanie: 0,4 - 1 l / ha do 200 - 300 l vody. Prípravok je miešateľný so širokým spektrom pesticídov a vodorozpustných hnojív. O miešateľnosti sa informujte u distribútora alebo výrobcu. Pred aplikáciou odporúčame urobiť test na menšej ploche ošetrovaného porastu.

Aby bola zabezpečená účinnosť prípravku, nemôže po aplikácii 2 hod. pršať, teplota musí dosahovať min. 15 ° C.

Bofix

Selektívny, systémovo pôsobiaci listový herbicíd na ničenie odolných dvojklíčnolistových burín v trávniku.

Účinná látka: clopyralid 20 g / l
fluroxypyr 40 g / l
MCPA 200 g / l

Balenie: 1 l, 5 l

Spektrum účinnosti v trávnikoch: dvojklíčnolisté buriny v trávnikoch ako napr. sedmokráska obyčajná, púpava lekárska, skorocel kopijovitý, lipkavec obyčajný, pichliač roľný, pastierska kapsička, burinné ďatelinoviny, pupenec roľný a iné. Aby bola zabezpečná vysoká účinnosť, buriny musia mať vyvinutú listovú plochu.

Dávkovanie: 4 - 5 l / ha do 200 - 300 l vody. Prípravok je miešateľný so širokým spektrom pesticídov a vodorozpustných hnojív . O miešateľnosti sa informujte u distribútora alebo výrobcu. Pred aplikáciou odporúčame urobiť test na menšej ploche ošetrovaného porastu.

Aby bola zabezpečená účinnosť prípravku, nemôže po aplikácii 2 hod. pršať, teplota musí dosahovať min. 15 ° C.

Starane

Selektívny, systémovo pôsobiaci listový herbicíd na ničenie odolných dvojklíčnolistových burín.

Účinná látka: fluroxypyr 250 g / l

Balenie: 1 l, 5 l

Spektrum účinnosti v trávnikoch : dvojklíčnolisté buriny v trávnikoch  ako napr. sedmokráska obyčajná, púpava lekárska, skorocel kopijovitý, lipkavec obyčajný, pichliač roľný, pastierska kapsička, burinné ďatelinoviny, pupenec roľný a iné. Aby bola zabezpečená vysoká účinnosť, buriny musia mať vyvinutú listovú plochu.

Dávkovanie: 2 - 3 l / ha do 200 - 300 l vody
Prípravok je miešateľný so širokým spektrom pesticídov a vodorozpustných hnojív. O miešateľnosti sa informujte u distribútora alebo výrobcu. Pred aplikáciou odporúčame urobiť test na menšej ploche ošetrovaného porastu.

Aby bola zabezpečená účinnosť prípravku, nemôže po aplikácii 2 hod. pršať, teplota musí dosahovať min. 15 ° C.

Adding an entry to the guestbook
Diskusia 1 5(komentárov: 10007) Pridať komentár
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next
 
RaymondAcinc
RaymondAcinc
26.04.24 03:49
CharlesJib
CharlesJib
23.04.24 08:15

cristiano ronaldo

best anal porno
ronaldo

thanks
jalwa
22.04.24 16:59

Nice information thanks for sharing...

thanks
prabha
22.04.24 16:57

[url=https://minnambalam.com/]thanks for sharing...[/url]

Green
GreenAddress Wallet Login
22.04.24 16:08
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next